Heb je wel eens overwogen om een nieuwe kast zelf te maken? Hier zitten een aantal voordelen aan vast. Je kunt de kast helemaal naar je eigen smaak maken, je bepaalt zelf de afmetingen én de kosten en het geeft een gevoel van voldoening als je kast na al je harde werk helemaal af is. Er zijn dus genoeg redenen om het een keer te proberen. Maar waar begin je bij het maken van je eigen DIY-kast? En welke materialen zijn het meest geschikt? Dat vertellen we je in deze blog.

DIY-kasten: hoe begin je?

Als je zelf aan de slag wil gaan met het maken van een kast is het van groot belang dat je begint met een goed stappenplan:

  • Als eerste begin je met het opdoen van inspiratie. Wat voor soort kast wil je? Wat voor vorm moet hij worden? Wordt hij groot of klein? In deze stap kun je eventueel ook gebruik maken van een moodboard met al je ideeën.
  • Als je het antwoord hebt gevonden op dit soort vragen kun je beginnen aan een ontwerp. In deze fase maak je je ideeën uit de inspiratiefase concreet en zet je ze op papier of verwerk je ze in een computerprogramma dat hiervoor geschikt is. Hier krijgt je eigen DIY-kast al vorm.
  • Wanneer je je ontwerp klaar hebt, is er nog één belangrijke stap voordat je daadwerkelijk je kast kunt gaan maken, en dat is het bepalen van het materiaal voor je kast. Dit bepaalt voor een groot deel het karakter én de kwaliteit van je zelfgebouwde kast, dus maak hier altijd een weloverwogen keuze.
ontwerp kast

Het beste materiaal voor jouw DIY-kast

Het kiezen van het juiste materiaal is om verschillende redenen van een groot belang. Er zit bijvoorbeeld een esthetisch aspect aan. Elk materiaal heeft zijn eigen look en karakter en die moet uiteraard overeenkomen met stijl die je voor je kast voor ogen hebt. Daarnaast hebben verschillende materialen allemaal hun eigen unieke eigenschappen. Hierbij kun je onder andere denken aan de sterkte van het materiaal, slijt- en krasvastheid en vochtbestendigheid. Ook zijn sommige materialen makkelijker te bewerken en daardoor beter geschikt voor thuisklussers.

Veel mensen denken bij een kast aan snel aan hout. Massief hout is onder andere vanwege de mooie uitstraling inderdaad een populair materiaal voor kasten, maar voor een DIY-kast zal het niet voor iedereen de ideale keuze zijn. Je kunt er zeker mee klussen, maar het is niet het materiaal dat het makkelijkst te bewerken is met een zaag. Daarnaast is massief hout zwaar en vaak relatief duur. Gelukkig zijn er genoeg alternatieve plaatmaterialen als je een eigen zelfbouw-kast wil maken. Multiplex en MDF zijn hiervan bekende voorbeelden.

De verschillen tussen multiplex en MDF

Multiplex en MDF-platen zijn allebei materialen die vaak gebruikt worden als klussers hun eigen meubels gaan maken. Ze hebben allebei hun eigen eigenschappen die ze daarvoor geschikt maken. Hier zetten we een aantal van deze belangrijke eigenschappen voor je op een rij.

Multiplex

  • Gemaakt van verschillende lagen houtfineer
  • Kan van allerlei soorten hout gemaakt zijn
  • De gebruikte houtsoort is van invloed op de geschikte toepassingen en de look (bijv. Kleur)
  • Veelzijdig
  • Relatief licht qua gewicht
  • Kan ook buiten
  • Sterker dan MDF-platen
  • Verkrijgbaar in verschillende diktes, variërend van minder dan een millimeter tot enkele centimeters

MDF

  • Gemaakt van houtvezels die worden fijngemaakt en dan gemengd met lijm, gegoten in plaatvorm
  • Makkelijk te bewerken (zagen, frezen) en daarom zeer goed geschikt voor meubels
  • Standaard MDF is alleen voor binnenshuis
  • Makkelijk te schilderen in je gewenste kleur
  • Slijtvast
  • Verkrijgbaar in verschillende diktes en vaak ook in verschillende afwerkingen en kleuren

Een kast van MDF?

MDF is om verschillende redenen een materiaal dat een prima keuze is voor het zelf maken van je eigen kast. Het materiaal heeft immers een aantal hele mooie voordelen en is geschikt voor veel toepassingen.

Voordelen & nadelen

VoordelenNadelen
Zeer goed te bewerkenMDF-platen kunnen in enkele gevallen doorzakken, vooral bij een langdurige zware belasting
SlijtvastNiet geschikt voor buiten (behalve watervast MDF)
Splintert nietNiet goed bestand tegen vocht (behalve vochtwerend MDF)
Eenvoudig te schilderenMDF-platen zijn van zichzelf vaak niet heel esthetisch, waardoor afwerking met bijvoorbeeld een laklaag aanbevolen is
Relatief goedkoop (in elk geval in vergelijking met multiplex) 
Verkrijgbaar in verschillende diktes en kleuren 
Voor- en nadelen MDF

Voor welke kasten is MDF geschikt?

MDF-platen zijn zoals gezegd een ideaal materiaal om meubels van te maken. Dit komt doordat dit materiaal makkelijker te bewerken is met een zaag dan veel andere materialen – perfect voor elke thuisklusser – en de slijtvaste eigenschappen zorgen ervoor dat het MDF lang mooi blijft. Je kunt er dan ook allerlei soorten kasten van maken, zoals boekenkasten, nachtkastjes, wandmeubels en meer.

Toch zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden. Standaard MDF is niet geschikt voor buiten of vochtige ruimtes. Als je een kast wil maken voor in de badkamer heb je daarom minimaal vochtwerend MDF nodig, of je kunt voor een ander materiaal kiezen. Dit laatste is ook de beste optie als je je nieuwe DIY-kast vol wil zetten met zware spullen. Als je er een boekenkast van maakt, is het verstandig om niet elke plank helemaal te vullen met de zwaarste boeken die je hebt (tenzij je hierbij rekening hebt gehouden in je constructie). Je loopt dan namelijk het risico dat de plank kan doorzakken, wat niet terug te draaien is. MDF zakt namelijk sneller door dan bijvoorbeeld multiplex.

MDF kast

Een kast van multiplex?

Ook multiplex heeft zijn eigen redenen waarom het in veel gevallen een ideaal materiaal is voor jouw nieuwe zelfgemaakte kast.

Voordelen & nadelen

De belangrijkste voor- en nadelen van multiplex op een rij:

VoordelenNadelen
SterkEen speciale bewerking is vaak nodig voordat multiplex geschikt is voor vochtige ruimtes
Relatief lichtHoewel multiplex doorgaans goedkoper is dan massief hout, is het wel duurder dan MDF
Kan gemaakt worden van verschillende soorten hout met elk een eigen karakter 
In veel gevallen geschikt voor buitenmeubels 
In vele diktes en kleuren te verkrijgen 
Multiplex is doorgaans een materiaal met karakter en heeft daardoor niet altijd een verflaag nodig 
Voor- en nadelen multiplex

Voor welke kasten is multiplex geschikt?

De veelzijdigheid van multiplex zorgt ervoor dat je dit materiaal kunt gebruiken voor allerlei soorten kasten voor bijna elke ruimte in huis. Als je een kast wil maken voor op het balkon, in je tuin of een vochtige ruimte in huis – bijvoorbeeld de badkamer – kun je beter kiezen voor multiplex dan voor standaard MDF. Je moet in deze gevallen wel altijd checken of de multiplex platen die je wil gaan gebruiken van zichzelf al goed tegen vocht kunnen of dat ze nog een speciale bewerking nodig hebben.

Ook als je je nieuwe zelfbouw-kast wil gebruiken om zware spullen in te zetten is multiplex een betere keuze dan MDF-platen. Multiplex is sterker en kan meer gewicht aan zonder door te buigen. Voor boekenkasten die helemaal vol komen te staan of kasten met daarin voorwerpen van zware materialen zijn multiplex kasten ideaal.

multiplex kast

Onze tips voor het maken van een kast

Ter afsluiting hebben we nog een aantal algemene tips die je helpen als je zelf aan de slag gaat met het maken van een kast:

  • Zorg voor de juiste gereedschappen. Er zijn bijvoorbeeld verschillende soorten boormachines en schroeven en als je niet de juiste kiest, verloopt het proces lastiger en kan het ten koste gaan van het resultaat.
  • Als je je kast wil schilderen, is het vaak verstandig om eerst te schuren, hoewel het per materiaal verschilt hoe belangrijk deze stap is. Breng vervolgens grondverf aan voordat je de uiteindelijke laklaag aanbrengt voor het beste resultaat.
  • Om het risico op instabiliteit te verminderen, is het in sommige gevallen aan te raden om je kast te voorzien van een achterplaat. Dit zorgt voor extra stevigheid. Daarnaast ik het van groot belang dat alle verbindingen zo vast mogelijk gemaakt zijn. Overweeg om naast schroeven ook lijm te gebruiken. Wil je je schroeven niet in het zicht? Je kunt er dan voor kiezen om de schroeven te verzinken en voor het aflakken weg te werken met plamuur. Wil je geen plamuur gebruiken omdat de kast blank in het zicht blijft? Dan kun je van je restmateriaal deuvels maken. Met deze deuvels kun je de schroefgaten verbergen.

Met deze tips gaat het je ongetwijfeld lukken om een prachtige DIY-kast te maken. Dus waar wacht je nog op? Tijd om je materialen en gereedschap erbij te pakken en dan klussen maar!