Multiplex is opgebouwd is verschillende lagen fineer. Deze lagen zijn kruislings op elkaar verlijmd. De lagen zelf worden gecreëerd uit grote boomstammen. Als een schilmesje worden dunne lagen van de grote boomstammen geschild. Doordat de schillen haaks op elkaar worden verlijmd, krijgt de plaat een goede stabiliteit. Ook het kromtrekken wordt hiermee verminderd. Na het drogen van de dunne fineer lagen (Deze worden gedroogd tot een juist vochtgehalte), worden de fineren op elkaar verlijmd. Dit gebeurt onder zeer hoge druk en temperatuur. Elke multiplexsoort heeft uiteraard zijn eigen eigenschappen.
De opbouw van Multiplex
Zoals eerder vermeld worden de lagen kruislings op elkaar verlijmd. De fineerlagen zelf worden haaks op elkaar verlijmd voor het vermijden van kromtrekken en de stabiliteit. Een multiplex plaat bestaat altijd uit een oneven aantal fineerlagen. Dit wordt gedaan zodat de buitenste fineren altijd in dezelfde richting lopen. Elke multiplex plaat/soort heeft zijn eigen toepassingen. Zo zijn er interieur platen en watervast verlijmde platen.
Waar het multiplex voor wordt gebruikt
Multiplex wordt voor constructieve en decoratieve doeleinden gebruikt. Zo vindt je multiplex terug in de bouw van huizen en gebouwen, aanhangwagens, scheepsbouw, interieurbouw en nog veel meer. De multiplex plaat is een zeer fijn bewerkbare plaat waardoor deze platen zo interessant zijn geworden. Het materiaal splintert weinig ten opzichte van bijvoorbeeld spaanplaat. Natuurlijk is het wel zo dat elke soort zijn eigen eigenschappen heeft. Er zijn erg veel verschillende soorten verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Een aantal bekende voorbeelden zijn: populieren multiplex, berken multiplex en hardhout multiplex. Ook zijn er minder bekende uitvoeringen zoals de Mahonie platen, de multipaint platen en beuken multiplex platen.
Verschillende eigenschappen per plaat
Zoals al eerder vermeld heeft elke plaat zijn eigen eigenschappen. De Beuken multiplex plaat is bijvoorbeeld niet geschikt voor zwevende projecten. Een voorbeeld van een zwevend project is bijvoorbeeld een deur. Beuken multiplex heeft namelijk een stijve eigenschap waardoor de plaat makkelijk zou kunnen gaan ‘werken’. Met ‘werken’ wordt bijvoorbeeld bedoeld: het kromtrekken en uitzetten van een plaat. Zo is een beuken multiplex juist wel weer heel geschikt bij het maken van speelgoed en fijn meubelwerk.
Kortom: Elke gemaakte multiplex heeft zijn eigen toepassingen!